טיפול שיננית במרפאה: כך תמנעו את דלקת החניכיים הבאה

השיננית עוסקת בהיגיינת השיניים ולה תפקיד משמעותי במערך הטיפולי לשמירת בריאת השיניים והחניכיים. מיהי השיננית? מהם תפקידיה? וכיצד אלו באים לידי ביטוי גם במצבי בריאות מורכבים? מדוע לא כדאי להתפשר על טיפולי השיננית וכיצד שיתוף פעולה מקצועי והדוק ותקשורת שוטפת בין השיננית לבין הרופא תורם לשמירה על בריאות שיניים מיטבית? התשובות לשאלות אלו כאן במאמר

מיהי השיננית?

השיננית היא אשת מקצוע בעלת רישיון מטעם משרד הבריאות, בוגרת לימודים מדעיים ובחינות ממשלתיות מקיפות לשם מתן טיפולים קליניים, תחזוקתיים ומניעתיים ולצורך הדרכת מטופלים בכל הקשור לשמירה על בריאות הפה והשיניים. מקצוע השיננית שראשיתו עוד בשלהי המאה ה-18 נולד מתוך ההבנה שמניעה עדיפה על פני טיפול בנזקים הנובעים מהזנחת השיניים, ואכן מהות תפקידה של השיננית הוא לבצע ניקוי יסודי של שאריות מזון ופסולת שהצטברה בפה, לאתר מחלות שיניים וחניכיים עוד בראשיתן, לשתף את הרופא בבעיות שהתגלו – גם הקטנות ביותר – ולהדריך את המטופלים כדי לשמור על שגרת היגיינה בריאה בשגרה. למעשה השיננית היא הגורם הראשון שאף עשוי לאבחן מחלות קשות בחלל הפה ביניהן מחלות ממאירות.

מה מצופה לכם בעת ביקורכם אצל השיננית במרפאת השיניים?

תחילה השיננית תסקור את הנתונים הרפואיים שלכם ולאחר מכן תבצע בדיקות יסודיות בחלל הפה. בהמשך השיננית תסיר את האבנית ותנקה את פסולת המזון ואת שאריות החיידקים שהצטברו בחלל הפה כמו פלאק, שהוא הרובד הדנטלי, שאם אינו מוסר בזמן הוא מתקשה והופך לאבן. כמו כן השיננית תסיר כתמים ומשקעים קשים ורכים, שנוצרו כתוצאה משימוש בתרופות ומצריכה של מזונות ומשקאות מסוימים כמו קולה, תה, קפה וכן כתמים שנוצרו כתוצאה מעישון. בסיום הטיפול השיננית תדריך את המטופל כיצד לשמור על שגרת היגיינה.

לא פעם השיננית מסבירה על החשיבות בהפסקת העישון, מייעצת בהיבטים של תזונה כדי למנוע עששת – אם חלילה התגלה ממצא מסוים המצריך את התערבות רופא השיניים, השיננית תקרא לרופא השיניים ותציג את הבעיה. שיתוף הפעולה המקצועי בין רופא השיניים לבין השיננית מאפשר למנוע מצבים מורכבים יותר וחוסך למתרפאים משאבים יקרים כמו כסף וזמן.

מדוע חשוב לשמור על שגרת היגיינת שיניים יום יומית?

שמירה על היגיינה יום יומית מסייעת למנוע את מרבית מחלות הפה כמו חורים בשיניים (עששת), דימום, ריח רע מהפה ודלקת חניכיים. מתרפאים הנהנים משיניים ומחניכיים בריאות וחזקות מקפידים להגיע לטיפולי שיננית באופן שוטף, אך גם מקפידים למלא את הנחיותיה ולשמור על היגיינת שיניים יום יומית. השמירה על היגיינה יום יומית מסייעת לסלק את רובד החיידקים באמצעות צחצוח ותורמת למניעת מחלות שיניים וחניכיים. לא פעם השיננית תסביר כיצד לצחצח את השיניים ובאיזו משחת שיניים ומי פה להשתמש בהתאם למקרה הייחודי של המתרפא. השיננית תמליץ על מברשת שיניים מתאימה, תדריך כיצד להשתמש בחוט דנטלי, בקיסמים רפואיים ובעזרים נוספים.

לשמור על השיניים הטבעיות בעזרת שגרת טיפולים פעילה.
שמירה על היגיינה יום יומית ועל הגעה לטיפולים שוטפים אצל השיננית תסייע במניעת התפתחות דלקות ומחלות חניכיים, אשר עלולות לגרום לאובדן שיניים בריאות וחזקות, שאיבדו מאחיזתן. הגעה לטיפולי שיננית תסייע באיתור מחלות ונגעים בחלל הפה ואף במקרים מסוימים, אם מדובר במחלות ממאירות, תביא לגילוי מוקדם שאף עשוי להציל חיים. טיפוח סביבת השן משולה לא פעם לעץ המשריש את שורשיו באדמה פורייה ומזינה – וכמו שהעץ ממשיך לצמוח באדמה שמזינה אותו, כך גם השיניים ישמרו על אחיזתן בסביבה מטופלת.

 

שיננית כתומכת במטופלי סרטן

חולי סרטן המטופלים בתרופות כימותרפיות לאורך תקופות ממושכות חשופים לסיבוכים בחלל הפה. במחקר שנערך בנושא נמצא כי  40% מהחולים המטופלים בכימותרפיה פיתחו תופעות לוואי בחלל הפה שכללו דלקות ברירית, כיבים, יובש בפה, אנמיה, דימום ונימול. לא פעם תופעות אלו הועצמו עקב המצב הנפשי שבו שרוי המטופל בתקופת הטיפולים. עוד נמצא במחקר כי התערבות טיפולים מוקדמת בחלל הפה תרמה למניעת התפרצות תופעות הלוואי הללו.  

טיפול השיננית במטופלי הסרטן כולל תוכנית מניעה שמטרתה למנוע כאבים וזיהומים בחלל הפה. מומלץ להגיע לשיננית עוד בשלבי האבחון הראשונים של המחלה, גם כאשר המטופל שורה במתח ובלחץ נפשי, שכן טיפול מוקדם ייסע במניעת הרעלת תאים ברירית הפה, כיבים ואובדן שלמות מבנה שטח רירית חלל הפה. מומלץ להתחיל בטיפול המונע עוד בטרם החל הטיפול בתרופות כימותרפיות וכן במהלכן – במקביל ליידוע האונקולוג המטפל.

שיננית כתומכת במחלת הסוכרת.

הסוכרת גורמת למספר תופעות שפוגמות באיכות החיים של המטופלים: ראשית היא מעלה את הסיכון לחלות במחלות חניכיים שעלולות להביא לאובדן שיניים. שנית, סוכרת גורמת למיעוט רוק וליובש בפה שפוגעים בתפקוד התקין של חלל הפה, ברירית ואף גורמים לעששת. עקב כך חולי סוכרת חשופים לזיהומים חיידקיים, נגיפיים ופטרייתיים (קנדידה שמתבטאת בלשון) ונדרשים להקפדה יתרה בשמירת שגרה טיפולית מיטבית שתבוא לידי ביטוי בתדירות ההגעה לטיפולי שיננית ובמעקב הרפואי.

שיננית כתומכת בתקופות ההיריון והלידה

גם בתקופת ההיריון והלידה חשוב לשמור על בריאות החניכיים, בפרט אם מתגלית מחלת חניכיים מוקדמת. במסגרת הביקור אצל השיננית במרפאה תבוצע הסרת אבנית, משקעים קטנים, פלאק, שאריות מזון ומצבור חיידקים, הסרת הפסולת והאבנית תסייע בשמירה על בריאות חלל הפה ותצמצם את הסיכון לזיהום כתוצאה מנדידת חיידקים מחלל הפה דרך זרם הדם לגוף. מומלץ לשלב את הטיפולי השיננית יחד עם מעקב רופא השיניים.

שיננית ורופא שיניים במרפאה אחת

מעבר לנוחות המובנת בקבלת טיפולי רפואי במוקד אחד, ישנה חשיבות רבה לקשר המקצועי בין השיננית לבין הרופא שעימו היא עובדת באופן קבוע. אם חלילה במהלך הטיפול מתגלה נגע או ממצא חריג, הרי שעוד במועד הטיפול השיננית תוכל לבקש מרופא השיניים להגיע לחדר הטיפולים ולאבחן את הממצא. בדרך זו ניתן להבטיח, כי המתרפא מקבל טיפול שלם והוליסטי בזמן הקצר ביותר, תוך מזעור נזקים וחיסכון משמעותי בזמן ובעלויות כספיות. השיננית מודרכת על ידי הרופא בכל הקשור לטיפול במצבים מורכבים לרבות כתרים, ציפויים על גבי שתלים וטיפול במטופלים עם מחלות רקע, ומלווה את המטופל לאורך שגרת טיפוליו במרפאה.

הכירו את דיינה פוקס, שיננית מוסמכת, בוגרת לימודי שיננות, אשר התחילה את דרכה המקצועית כסייעת לרופא שיניים בשנת 2000, לדיינה ניסיון רב בעבודה עם מרפאות ועם מומחי חניכיים, דיינה היא חברת איגוד השינניות, שם היא גם משתלמת מעת לעת ומתעדכנת בספרות המקצועית והמחקרית בתחומה. דיינה עובדת יחד עמנו במרפאת ד"ר עיאט.

לפרטים נוספים ולקביעת תורים צרו קשר.

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​