השתלות שיניים הן פתרון שיקומי ארוך טווח למצבים מורכבים בהם לא ניתן עוד להציל את השיניים הטבעיות. פתרון רפואי זה שרווח מזה כשלושה עשורים ורק משתכלל עם השנים משמר את תפקודי הפה והלסת – ומאפשר למתרפא לחזור שוב ולחייך בפה מלא שיניים.
תפקידו של השתל הדנטלי
השתל הדנטלי מורכב ממערכת שכוללת בורג עשוי טיטניום, מבנה וכתר על גביי השתל – שמוברג עליו ומחליף את השן הטבעית. תפקידה המרכזי של מערכת השתל היא לעודד את הלסת להמשיך לתפקד ולאזן את העומס בחלל הפה שנוצר כתוצאה ממחסור בשיניים עקב עקירה או נשירת השן או עקב בעיות חניכיים. אף שרבים עשויים להירתע מהרעיון, כי גוף זר יושתל בחלל הפה שלהם, אציין כי פתרון זה רווח מאוד במשך קרוב לשלושה עשורים, זוכה לסיכויי הצלחה גבוהים במיוחד (כ-95%), ורבים שבחרו בו נהנים במשך שנים מפה מתפקד ומלא בשיניים, יכולים ליהנות מאכילת סטייק עסיסי ולחייך מאוזן לאוזן.
מדוע חשוב להשלים את החסר לאחר אובדן שיניים כתוצאה מעקירה או נשירה?
אובדן שיניים כתוצאה מטראומה, ממחלת חניכיים כרונית ומריקבון שטופל בעקירה יוצר רווח בחלל הפה שהגוף משלים באופן טבעי. כיצד? השיניים הסמוכות לשן החסרה נעות לכיוון החלל שנוצר ויוצרות עיוותים בחלל הפה, נוסף לכך מצב של מחסור בשיניים מאותת לרקמת הלסת – שאין ביקוש לתפקוד (לכלי דם ולקצוות עצבים) ולכן מתחיל תהליך של אובדן של חומר העצם שנספג אל תוך עצמו. מצבים אלו ניתנים למניעה מבעוד מועד, כאשר משתילים שתל דנטלי בתקופה הסמוכה לאובדן השן.
אנשים רבים פונים לפתרון השתלים הדנטליים לאחר שניסו כבר פתרונות אחרים כמו שיניים תותבות, שהביאו לפציעות בחלל הפה או כי הם סבלו מרפלקס הקאה מוגבר ואיכות חייהם נפגעה משמעותית. אדגיש בזאת כי אף-על-פי שפתרון השתלים רווח מאוד הוא דורש בחינה מדוקדקת במצבים רפואיים מורכבים כמו סוכרת לא מאוזנת, סרטן, אוסטיאופורוזיס מטופל בתרופות לדילול עצם, דלקות מתמשכות בחניכיים, וכן במקרים של עישון ושגרת היגיינה לקויה – אשר מקטינים באופן ניכר את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
שתל בודד או מערכת של שתלים? תלוי במקרה.
קיימות מספר דרכים לשקם את השיניים באמצעות השתלות דנטליות. מחד ניתן להשתמש בשתל בודד אשר מוחדר אל עצם ומשמש כבסיס יציב וכתחליף לשן הטבעית שנעקרה, ומונע את תזוזת השיניים הסמוכות לטובת שמירת אסתטיקת הפה. מנגד אפשר להשתמש במערכת של שתלים. גשר או תותבת אשר מורכבים על ארבעה או יותר שתלים שמוברגים אל חלל הפה בזוויות שונות בהתאמה למבנה האנטומי של המתרפא, ומתאימים במקרה וישנו מחסור במספר רב של שיניים או במצב של ריקבון במספר רב של שיניים שלא ניתן עוד לטפל בהן בשיטות שמרניות יותר.
כיום ניתן לבצע את השתלות השיניים בשתי דרכים – האחת בשיטת "היד החופשית" והשנייה "השתלה דיגיטאלית" בסיוע טכנולוגי באמצעות תוכנת מחשב וסד כירורגי, אשר המאפשר להחדיר את השתל בזווית הנכונה ומנחה את הרופא לאורך התהליך.
תהליך ההשתלה
תהליך ההשתלה נחלק לשלושה שלבים – היערכות, ביצוע ההשתלה בפועל והשיקום לאחר ההשתלה. בשלב ההיערכות המתרפא יעבור צילום CT של חלל הפה, באמצעות הצילום הרופא יחליט על סוג השתל המתאים לכל מקרה. יתכנן את מיקום השתלים ויבחן אם יש צורך בביצוע טיפולים מקדימים למניעת זיהומים (למשל מתן אנטיביוטיקה) וכן ביצוע טיפולים לחיזוק עצם הלסת כמו הרמת סינוס והשתלת עצם במקרה וחומר עצם רב כבר נספג ולא נותרה רקמה מספקת שתבסס את השתל במקומו. בהמשך הרופא יכין את השיקום הזמני.לאחר שהרופא הכין את התשתית הנכונה הוא יתפנה לבצע את ההשתלה בפועל. כיום ניתן לבצע השתלות שיניים ביום אחד, השתלות אלו יכולות להיעשות תחת הרדמה מקומית או תחת סדציה או בהרדמה כללית. התהליך לרוב יכלול: עקירת שיניים, הכנות העצם אם נדרש (השתלת עצם או הרמת סינוס) והכנסת השתלים אל חלל הפה עליהם יורכב השיקום הזמני (השתל נותר קבוע בחלל הפה, אך הכתר, אשר מוברג אליו זמני ומטרתו לאותת לרקמת הלסת להמשיך להזרים לאזור כלי דם וקצוות עצבים כדי לעודד את הטמעת השתל החדש בחלל הפה) .
לאחר הטיפול על המתרפא להקפיד על שגרת היגיינה, תוכנית תזונתית, מנוחה, הנחת קרח (קומפרסים) וכן טיפול תרופתי לשיכוך כאבים נוסף להנחיות שיקבל במרפאה. כמו כן הוא יידרש להמשך מעקב רפואי לאחר שהשתל הוטמע בחלל הפה יותקן השיקום הקבוע.
ד"ר עמאד עיאט מנהל ובעלי של מרפאת שיניים פרטית ברמת השרון עוסק מעל שני עשרים בשתלות שיניים ובשיקום פה מורכב על גבי השתלים בשיטות מתקדמות ובהתאמה פרטנית לכל מטופל. ד"ר עיאט הוא רופא שיניים מוסמך מזה שני עשורים בוגר אוניברסיטת בון בגרמניה. לקביעת פגישת אבחון לצורך ביצוע השתלות דנטליות צרו קשר